Dietetyka jest nauką medyczną, która wyspecjalizowała się w kierunku racjonalnego odżywiania człowieka chorego jak i zdrowego. Dietetyka zajmuje się oceną wpływu choroby na stan odżywienia pacjenta, oraz wpływu odżywiania na wyniki leczenia chorób, a także wspiera zachowanie zdrowia. W wielu schorzeniach dieta stanowi nieodłączny element leczenia. Niestety, często się zdarza, że Pacjenci cierpią na więcej niż jedną chorobę dietozależną. Dlatego kluczowe jest prawidłowe dobieranie zaleceń dietetycznych, które będą korzystnie wpływały na leczenie wszystkich jednocześnie występujących schorzeń.
Dietetyka kliniczna w połączeniu z dietetyka wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej traktuje organizm holistycznie. Nie od dziś wiadomo, ze jesteś tym, co jesz – nie można być zdrowym kultywując fatalne nawyki żywieniowe. Każdy z nas jest inny i ma inne potrzeby. „Idealna dieta” to ta, dopasowana indywidualnie, najlepiej z uwzględnieniem wyników badań diagnostycznych.
Pamiętaj! Za jakość naszego życia aż w 70-80% odpowiada styl życia (w tym dieta) i środowisko, a geny tylko 20-30%. Każdemu przyda się świadomość, na co zwracać uwagę i czego unikać, aby czuć się dobrze. Wszystko w Twoich rękach!”